Hardware-Bloggen!

18

Hjemme-netværk – Netvæksstik i alle husets rum

Jeg vil igennem denne artikel beskrive hvordan og hvorfor vi indlagde fast netvæksstik i alle husets rum. Derudover vil jeg komme ind på tanker omkring opsætning, produktvalg og projektering mv..

Hvorfor netvæksstik i alle husets rum?
Beslutningen omkring netvæksstik i alle husets rum var nærliggende, da vi skulle igang med en større renovering af vores hus. Vi skulle alligevel have gulvbrædder op og lofter ned samt bygge en ny 1 sal. Men hvorfor egentlig gøre sig besværet når nu verden bliver mere og mere trådløs?

For det første er en trådløs opkobling altid med besvær – fejlmargen er stor. Ved en kabelet netværksopkobling har du kun to ender og meget lidt konfigurering behøves. Man kan regne med den forbindelse som man så desperat gerne vil have, er pålidelig når man skal bruge den. Dernæst ved du altid du har internet uanset;
– Støj fra andre trådløse netværk
– Glemt adgangskode
– Den trådløse router ikke virker
– Opsætning af ip, DNS, og meget mere som skal tages stilling til ved tilslutning af trådløse enheder.

Jeg siger ikke at man ikke skal have en trådløs netværk i hjemmet – men mener bestemt faste enheder skal have muligheden for kablet netværk. Tag f.esk et fjernsyn: Der er mange fordele ved at tv’et er opkoblet til netærk via kabel:
– Hurtigere forbindelse
– Fast forbindelse – Ingen nødvendig for at genindtaste netværkskode på en fjernbetjening når f.eks stikket har været ude af kontaktet.
– Ingen bøvl med tabt forbindelse eller signaludfald

Projektering, opsætninig og produtvalg:

Det er vigtigt at have en god plan fra starten. Start med at lave nøjagtige tegninger omkring placeringerne af netværksstik og dæk dine behov også gerne fremtidens behov – så vidt muligt.
Vi rillede ud i væggen ved hjælp af en rillemaskine som kan lejes de fleste byggemarkeder. Dernæst indmurede vi ektrikkerrør og flexrør førte vi til teknikrummet. Så murer vi rillerne til igen og trak CAT6-kabler i rørene.
Jeg ville lave et 19” minirack hvori både switch, patchpanel kunne sidde i. Vi købte derfor lille 19” vægophæng.
Derefter monterede jeg 2 patchpaneler i det lille rack.

Og installeret kablerne heri: Man sætter kablerne fast i bagenden af panelet og har derved hurtig adgang til dem fra fronten via RJ45 stik. Husk at udførlig dokumenter hvilke kabler der er til hvad(med det samme!) – og angiv hvilke kabler der sidder på hvilken porte.

Dernæst købte jeg in installerede 2 switche. For os var det vigtigt at switchen havde PoE, da vi samtidig opsatte overvågning i hele huset. PoE er strøm som switchen udsender igennem rj45 kablet – således behøves kamerane ikke ekstern strøm og de er dervednemmere at opsætte kameraene.

Vi forbandt patchpanelet udgangene til switchen via korte 0,5m RJ45 kabler/netværkskabler i forskellige farver for nemmere administration og overblik.

Til sidst satte jeg en kabel i switchen med internet fra min oprindelige router(Fiber fra Waoo) – og så var der internet i hele hytten 🙂

 

Med denne opsætning kan du faktisk undgå at skulle krimpe stik idet installationen i patchpanelet kun kræver et lille Kroneværktøj.

Det er super nemt at opsætte og kræver ikke den store viden 🙂

Har du spørgsmål er du altid velkommen til at kommenter.

Michael • 20/02/2014


Tidligere indlæg

Næste indlæg

Kommentarer

 1. Olivier Themsen 04/03/2016 - 12:53 Reply

  Du ville hellere ikke opgrader til cat6a?

  • Michael 07/03/2016 - 11:21 Reply

   Som nævnt er de meget tykkere end cat6. Derfor vil jeg ikke anbefale dem. Det bliver meget mere besværligt for dig at samle, føre og montere i væg og rack. Hold dig til cat6. Den eneste forskel på Cat6 og cat6a er at cat6a kan holde distancen længere end cat6 og så er de tykke. De har samme overførsels hastighed på 55m.

 2. Olivier Themsen 03/03/2016 - 18:47 Reply

  Ville du opdater noget af udstyret til noget nyere. Er nemlig i gang med at bygge hus.

  • Michael 04/03/2016 - 09:16 Reply

   Hej Olivier,

   Det holder stadig 100% :). Vil du have vildere kabler(som der iøvrigt ikke er grund til) bliver de tykkere og meget svære at trække. Så det kan bestemt ikke anbefales. Hold dig til Cat6 kabler – det bliver ikke forældet de næste 20-30 år.

   Mvh. Michael

 3. Dennis Bjørndal Hansen 15/02/2016 - 14:37 Reply

  Hej Michael

  Tak for et godt indlæg.

  Jeg skal til at trække netværkskabler rundt i huset, men sammen med den eksisterende installation.
  Jeg tænker at anvende de flexrør, hvor antenne kabler pt. er trukket i – dvs. 1 antennekabel og 1-2 netværkstkabel/kabler i samme rør.
  Er det ok, så længe det ikke er i samme rør som strømmen?

  Og angående kabeltypen – jeg tænker umiddelbart at bruge skærmede cat 6. Men skal det være de såkaldte solide eller bløde kabler? Og gælder din anbefaling stadig med cat 6 eller skal jeg overveje cat. 6a eller 7?

  På forhånd tak.
  Mvh. Dennis

  • Michael 15/02/2016 - 15:00 Reply

   Hej Dennis,

   Du kan sagtens have netværkskabler liggende sammen med antenne. Bare sålænge signalkabel(antenne og netværk) ikke ligger sammen med 220v strømkabler. Så din løsninger er helt ok.

   Vil stadig anbefale alm. cat6.

   Vh. Michael

   • Dennis Bjørndal Hansen 15/02/2016 - 18:38 Reply

    Alletiders. Tak for svaret.

    Skal kablerne være de såkaldte solide eller bløde?

    Mvh. Dennis

    • Michael 17/02/2016 - 16:59 Reply

     Hej Dennis,

     Jeg vil anbefale dig en af disse:
     Netværkskabel på rulle – cat6

     Vh. Michael

     • Dennis Bjørndal Hansen 21/02/2016 - 07:26

      Ok. Tak for svaret.

      Mvh. Dennis

 4. Michael 22/10/2015 - 21:07 Reply

  Hej
  Tak for et fint indlæg, jeg har dog lige et par spørgsmål da jeg selv skal til at lave kablet netværk. 🙂
  1. Dit valg af udgange med antenne, el og netværk i en samlet enhed er rigtig smart, men har du trukket kablerne i samme rør, og i så fald er de så bare skærmet. Kan det godt fungere uden støj. Det er nemlig en rigtig fin løsning?
  2. Er det nødvendigt med cat 6 frem for cat5. ? Vil man kunne mærke forskel i alm. Privat hjem.

  På forhånd tak
  Mvh
  Michael

  • Michael 23/10/2015 - 07:22 Reply

   Hej Michael,

   Tak for din kommentar.

   Jeg vil altid anbefale at holde data adskilt fra strøm – også selvom man benytter skærmet kabler. Jeg har trukket alle kabler hver for sig. Antenne i et rør, de to lan kabler i et andet rør og El i et 3. rør. Alt udført i 16mm installationsrør.

   Jeg kan godt se din pointe med cat5 istedet for cat6, men cat6 har bare en meget bredere båndbredde som er langt mere fremtidssikret end cat5/cat5e. Der finders sågar også modeller der er vildere som hedder cat6a og cat7 – men de er ofte meget tykkere og meget sværere at trække og er efter min mening overkill i et privat hjem. Derfor vil jeg anbefale dig de alm. cat6 installationskabel i en skærmet version(FTP/FUTP).

   I et alm. privat hjem tror jeg ikke du vil kunne mærke forskel på cat5 og cat6 – det kommer selvfølgelig an på hvor meget man går op i det og hvor mange personer der samtidigt overføre store filer, streamer, hvilken kvalitet der bliver streamet med osv osv. Jeg kan konstatere at underholdningen bliver tungere og tungere i kraft af at internetudbydernes forbindelse vokser – og så vil det jo være træls, at det om 5-10 år er ens kabler i huset som sætter begrænsningerne for forbindelsen! Derudover er det mange andre aspekter i det såsom de fremtidige home Entertainment systemer, men det er en helt anden snak 🙂

   Håber mit input kan bruges.

   Med venlig hilsen
   Michael

 5. Nicolai 14/07/2015 - 11:58 Reply

  Hej Michael,

  Tak for en interessant artikel. Jeg har netop fået mit hus renoveret, og vi har fået trukket netværkskabler til hele huset. Vi har fiber fra TDC og kan derfor se TV via en trådet forbindelse i hele huset. Jeg har dog problemer med at den trådløse forbindelse er ringe flere steder i huset pga etageadskilleren i huset er af beton.

  Jeg er meget i tvivl om hvad der er den bedste løsning til at forbedre den trådløse forbindelse. Jeg havde overvejet at købe to ekstra routere og tilslutte dem i de rum hvor forbindelsen er dårlig, men det lyder som om det godt kan være lidt svært at få dem til at “tale samme sprog” som den oprindelige router fra TDC. Jeg kan også se at du i en anden artikel taler varmt for TP Links løsning, der kører via strømkablerne. Hvad vil du anbefale? (Jeg er ikke noget teknisk vidunder, så det skal helst ikke være alt for svært at sætte op).

  På forhånd tak for hjælpen.

  mvh
  Nicolai

  • Michael 20/07/2015 - 07:50 Reply

   Hej Nicolai,

   I et hus af beton vil jeg anbefale dette sæt:
   Wifi igennem tyk væg
   (de kan sættes op så de taler samme sprog)
   Du kan også benytte en repeater, men i dit tilfælde med armeret beton gulv og væg, kan signalet have svært ved at trænge igennem.

   Mvh. Michael

 6. Tommy 15/05/2015 - 10:08 Reply

  Kan du evt. forklare, eller vise nogen billeder af hvordan du bruger de her patchpaneler.

  Jeg har lidt svært ved at se hvad ideen er i dem, jeg har netop købt hus og vil gerne have kablet netværk i hele hytten, men jeg er lidt på bar bund til hvordan jeg får det til at virke.

  • Michael 18/05/2015 - 11:55 Reply

   Hej Tommy,

   Tak for din kommentar.

   Jeg vil uddybe det her hvorfor jeg syntes det er vigtigt med et patchpanel.

   Kablerne som er ført fra de forskellige rum i boligen skal monteres et sted. Dette kunne man godt gøre direkte i en switch, men du vil ikke have nogen fast installation. Derved kan det hurtigt blive noget rod.

   Ved brug af et patchpanel ved du altid hvilket kabel du har fat i(som føre til hvilket rum), da det er dokumenteret og altid vil være fast installation(du kan ikke bare lige klikke kablet ud).

   Du montere kablerne som kommer fra de forskellige rum bagi patchpanelet. Derefter køber du de små 0,5m rj45 kabler og monterer fra fronten af patch panelet til fronten af switchen. Så vil der være “hul” igennem.

   Beslutter du dig så senere for at du vil forbinde to rum(fordi du evt. har noget home entertainment eller af anden grund) forbinder du bare et kabel fra fronten på patchpanelet fra rum1 til rum2 udtaget på frontpanelet.

   Jeg vil til hver en tid altid anbefale at benytte patchpanel i sit rack.

   Håber det var svar nok.

   god dag,

   Mvh. Michael

 7. Ole Jakobsen 07/10/2014 - 13:57 Reply

  Tak for en interessant artikel som lige giver mig svar på en problemstillinger jeg er i færd med at løse. Vi skal efter en brand have totalrenoveret vores hus på 270 m2 , herunder helt ny elektrisk installation. Jeg vil ved den lejlighed gerne benytte lejligheden til at få kablet netstik i alle rum (næsten) og havde i den forbindelse set på LK IHC NET Basic, men det er jo rasende dyrt og får slet ikke den hastighed som din løsning med bruge af cat6 eller cat 7 kabler, og så ser det jo simpel ud når nu der er frihed til at trække kabler hvor man vil. Løsninger er vel også anvendelig hvis vi en dag får fiberkabel. Har du også et forslag til et antennenetværk til Fjernsyn eller skal man bare satse på nettilslutninge incl en tilslutningsbox, vi bor i en landsby og har ikke kabeltv.
  Ole

  • Michael 09/10/2014 - 11:06 Reply

   Hej Ole,

   Tak for din kommentar.

   Mht. til TVkabel, så gjorde vi det, at vi trak det sammen med netværks-kablerne og monterede dem i en LK-dåse/3-ramme:

   LK-dåse - 3-ramme

   Således fik jeg samlet strøm, netværk og antenne samme sted i hver rum. Alle rum fik 2 LAN-tilslutninger direkte ned til switchen i teknikrummet. Jeg er super glad for denne løsning idag, da alle fjernsyn har adgang til trådet netværk. Så hvis det trådløs netværk nede – eller måske dårlig trådløs dækning – eller hvad det nu kunne være, ja så ved jeg de altid har fuld forbindelse.

   En anden ting som også er super smart ved netværkskabler ført til hvert rum er, at man kan sende hvilket somhelst signal fra et rum til et andet i hele huset, blot ved at samle netværkskablerne i teknikrummet.

   Med venligst hilsen
   Michael

  • Jonas S 29/01/2015 - 14:50 Reply

   Tak for nogle interessante indlæg på din blog om hardware, som jeg faldt over i dag. Ole Jakobsen skriver et svar ang. IHC net, som en del husstande anvender stadigvæk – man skal dog være opmærksom på, at gain ofte skal indstilles på selve boardet inde i teknikskabet eller hvor det nu er.
   Det kræver måske i visse tilfælde en fagmand, hvorfor elektrikeren især kan komme i anvendelse, hvis TDC skifter deres signaler og Yousee.internet kører via IHC.. Hastighed er én ting, stabilitet noget andet, så fedt hvis man kan ordne IHC selv og er skånet for TDCs fiks-fakseri.
   Jeg kender selv en del til overvågningskamera og IP kameraer, de sidste kører som oftest trådløse herhjemme, men kan også sagtens køre via kabel for at få en mere stabil drift, hvis der er tyve på spil – eller butikken blot ønsker at mindske strålingsniveauet på lageret. IP handler om at overføre billeder/video via internettet, såleds at man kan overvåge korrekt og stabilt. Bl.a. kan man anvende Milestones software sammen med nogle af de mere stabile modeller inden for overvågningskamera hos en producent som Sony. God fornøjelse med hjemmet og teknikken!

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *